Hoogsensitiviteit (HSP) 

Daar geef ik je graag een antwoord op tijdens de eerste sessie van een 6-delige reeks.

Er wordt op dit ogenblik veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar HSP. De grondlegster is dr Elaine N. Aron, psychotherapeut, die dit persoonlijkheidskenmerk reeds in 1997 beschreven heeft in het Journal of Personality and Social Psychology, een gerespecteerd wetenschappelijk tijdschrift. In België is o.a. dr Elke Van Hoof bezig met deze materie.

Er is ook veel pseudowetenschappelijke literatuur in omloop rond dit onderwerp. Feit en fictie worden vaak door elkaar gehaald. Rond hoogsensitiviteit hangt dan ook soms een zweverige nevel, waardoor het vaak ten onrechte niet ernstig genomen wordt. Hoogsensitiviteit is geen zwakte en het is ook geen bovennatuurlijke kracht.

De resultaten van het (echte) wetenschappelijke onderzoek licht ik graag laagdrempelig toe tijdens een lezing of workshop.

Helaas wordt hoogsensitiviteit in medische kringen nog niet altijd en niet door iedereen (h)erkend. Daardoor kan het jaren duren vooraleer begeleiding op maat, indien nodig, wordt opgestart. En dat is uiteraard jammer!

Rond hoogsensitiviteit geef ik je alvast het volgende mee.

Het is een normale variant binnen een populatie. Een variant die in de evolutie boven is komen drijven omdat het helpend is gebleken bij de overleving van een soort. Bij meer dan 100 diersoorten is door biologen ondertussen hoogsensitiviteit vastgesteld. Bij alle diersoorten (ook bij de mens) stelt men eenzelfde verdeling vast: 15 tot 20 % is hoogsensitief. De eigenschap is gelijkelijk verdeeld over mannen en vrouwen. Uit metingen (bv MRI-scan of EEG) blijkt de oorsprong van de verschillen neurologisch van aard. De prikkeldrempel ligt lager en informatie wordt veel uitgebreider verwerkt.

Het belangrijkste om te onthouden is dat het een persoonlijkheidskenmerk is en dat het gaat om een verfijnd, sensitief  zenuwstelsel. Het is een zenuwstelsel dat genetisch zo is ontworpen dat het  erop ingesteld is om subtiele signalen uit de omgeving op te vangen, wat in sommige situaties een groot goed is.

Ik wil benadrukken dat hoogsensitiviteit geen stoornis of aandoening is. Toch is er ook voldoende bewijs dat  HSP’s vatbaarder zijn voor o.a. burn-out en andere psychosomatische klachten zeker, in een hectische omgeving.

Er kunnen dus klachten ontstaan, deze kunnen echter verholpen worden door educatie, voorlichting en training van een levensstijl die beter bij de persoon past.

Maar ook hier geldt: voorkomen is beter  dan genezen.

Daarom faciliteer ik volgende HSP-gespreksgroepen.

Wegens Covid-19 worden deze bijeenkomsten tijdelijk uitgesteld tot nader order. 

I

Een avond van ont-moeting, inspiratie en begeestering door gelijkgestemden. 

Deze avonden zijn bedoeld voor wie van filosoferen houdt ‘aan de keukentafel’.

Veel HSP’s zijn op zoek naar verbinding en diepgang i.v.m. levensthema’s en dat is wat ik wil bereiken met deze avonden.

Als facilitator start ik met een quote en/of stelling. De rest van de avond ontvouwt zich dan spontaan.  Laat je maar eens verrassen!

Bijdrage    8 euro; koffie, water, thee en wat lekkers inbegrepen.  

Data: voorlopig geen nieuwe data wegens Covid-19.

Extra: Je kan deze inspiratie avond combineren met een ‘Brein Wijs’ sessie vooraf. De interactieve uiteenzetting duurt 50 minuten. Onthaal vanaf 18.15u.

Extra bijdrage is dan 7 euro (i.p.v. 10 euro voor een aparte sessie).

Hou ook de nieuwsberichten in het oog.

Inschrijving is nodig per avond en per sessie, tot één week voor aanvang.

Sinds 2020 werk ik als vrijwilligster én freelance lesgeefster samen met HSP Vlaanderen. Ilse Van den Daele richtte de vereniging op in 2004. De vereniging is hét platform waar ervaring en wetenschappelijk onderbouwde informatie over hoogsensitiviteit gedeeld wordt. Zij organiseren lezingen, cursussen en HSP-praatkaffees op 9 verschillende Vlaamse locaties. 

In Leuven begeleid ik het HSP-praatkaffee elke derde maandag van de maand in het Huis van de Tolerantie, Brusselsestraat in Leuven, telkens van

20.00u-22.00u. Inschrijving via www.hspvlaanderen.be.

Voor een eerste kennismaking met hoogsensitiviteit raad ik het welzijnsmagazine De Cocon aan.

 

 

Contacteer me

Voor vragen of het boeken van een afspraak gelieve het formulier hieronder in te vullen. Hartelijk dank!

1 + 8 =

+32 16 198701

info@mariefrancebioloog.be