Over Marie-France

 

Foto op het HSP congres in Utrecht, georganiseerd door collega dr. E. Bergsma op 25 mei 2019

Hallo! Ik ben Marie-France

HSP Bioloog, spreker en (burn-out) coach.

Ik leef vanuit een passie en interesse voor mens en dier.

Mijn basisopleiding Biologie was de start voor het verder ontwikkelen van inzichten in hoe het menselijk lichaam functioneert, vanaf het niveau van de cel tot op het niveau van het gehele organisme.

Eerst heb ik ervoor gekozen om in het hoger secundair en universitair onderwijs en onderzoek werkzaam te zijn. Dit heb ik met hart en ziel gedaan gedurende 24 jaar.

Daar kwam echter in 2014 abrupt een einde aan toen bleek dat ik zowel privé als professioneel teveel van mezelf had gevraagd. Ik was opgebrand met o.a. oorsuizen als een van de symptomen van burn-out. Er wachtte me een lang herstelproces. Tijdens dat hersteltraject kreeg ik steeds meer helderheid over mijn ‘roofbouwproces’ en de link met mijn hoogsensitiviteit, het oorsuizen en de uitputtingsverschijnselen.

 In eerste instantie wilde ik vooral iets doen aan het chronische oorsuizen. Na een cortisonenkuur gaven specialisten me de raad ‘ermee te leren leven’. Dat was veel gemakkelijker gezegd dan gedaan.  De cortisonen hadden geen soelaas gebracht. Het oorsuizen putte me nog meer uit, want zowel overdag als ’s nachts was dit alomtegenwoordig. Maar wat was de kip en wat het ei?

Als wetenschapster zocht en vond ik informatie over de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond oorsuizen. Ik legde ook, via wetenschappelijke artikels, linken met burn-out en maakte kennis met mijn hoogsensitiviteit als één van mijn karaktereigenschappen. Alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Dat was een bevrijding. Ik kreeg hoop.  

Na de broodnodige rust begon ik geleidelijk aan opleidingen te volgen die me sterk boeiden en die mijn herstel in gang hebben gezet. De link body/mind is superfascinerend én ik kan de theorie rechtstreeks in de praktijk brengen in mijn dagelijkse leven en hopelijk ook in dat van mijn cliënten.

Daarnaast wil ik ook graag mensen die zich herkennen in hoogsensitiviteit samenbrengen om steun, (h)erkenning en informatie te bieden.

In het dagelijks leven ben ik ongehuwd en leef ik samen met mijn pittige Border Terrier. Ik hou ervan om veel buiten te zijn in de groene natuur of aan zee. Wandelen, fietsen, padellen vind ik heerlijk. Daarnaast ben ik dol op lekker eten, lezen en reizen.

 

Mijn ‘skills’ samengevat:

  • gedreven om mensen samen te brengen, te inspireren en te begeleiden
  • ervaringsdeskundigheid in het omgaan met hoogsensitiviteit, oorsuizen en burn-out
  • wetenschappelijke expertise in de connectie body-mind
  • passie voor (neuro-)biologie, filosofie en psychologie

Mijn carrière 

Ik heb doorheen mijn loopbaan 24 jaar ervaring opgebouwd, voornamelijk  in educatie i.v.m. Toegepaste Biologie (Fysiologie). Dit zowel als leerkracht in het hoger secundair onderwijs als als praktijklector aan de Katholieke Universiteit Leuven (richting Biologie en Biomedische Wetenschappen). Ook heb ik ervaring met het coachen van jongeren.

Expertise /Opleiding

  • Licentiaat (Master) in de Biologie, specialisatie Fysiologie.(Katholieke Universiteit Leuven, 1991)
  • Geaggregeerde S.O. en H.O.
    (Katholieke Universiteit Leuven, 1992) 

Bijkomende vormingen en certificaten

Lifecoaching (2013),
Basiscursus psychologie (2013),
Workshop ACT Theorie en praktijk
(Acceptance and Commitment Therapy) (2013-2014),

Tinnitus en Hyperacusis Management Masterclass (2014)
(Birbeck College, University of Londen)

Trainer Herstelgerichte Zorg
(Sociale Hogeschool Heverlee, SSH, UCCL) (2017-2019)

Hoogsensitiviteit (HSP)

Voor personen die willen leren omgaan met hun hoogsensitiviteit vanuit een wetenschappelijk perspectief en inter-actie.

Tinnitus Retraining Therapy (TRT)

Voor iedereen die last ervaart van tinnitus of oorsuizen, ongeacht de oorzaak van het oorsuizen.

Brein Wijs

Voor elke ‘leek’ die interesse heeft in de werking van ons fascinerende brein en de brein-wijsheid in praktijk wil brengen.

Contacteer me

Voor vragen of het boeken van een afspraak gelieve het formulier hieronder in te vullen. Hartelijk dank!

2 + 12 =

+32 16 198701

info@mariefrancebioloog.be